Magic Dad

Guitarsamler

Introduktion

Mød den passionerede guitarsamler Magic Dad. Læs hvorfor han brænder for at spille guitar og samle på guitarer. Jens administrerer en facebook side Magic Dad’s eller @magicdadguitarfix der rummer beskrivelser og tips til til selvhjælp når ulykken er sket, og din elskede guitar trænger til en kærlig hånd eller har fået en uoprettelig skade. Der er dog for det allermeste en løsning på de fleste sygdomme som vore “kære” kan komme ud for.

Nøgleord

#Guitar
#Guitarsamler
#Musiker
#Guitarspiller

Den spæde start

Blev sendt til klaverspil som 10 årig og fik da et år der med teori og fingersætning. Derefter startede interessen for guitaren. Læs mere om Jens og hans liv med guitarer.

Partcaster Stratele

Hvem er du?

Jeg administrerer en facebook side Magic Dad’s eller @magicdadguitarfix der rummer beskrivelser og tips til til selvhjælp når ulykken er sket, og din elskede guitar trænger til en kærlig hånd eller har fået en uoprettelig skade. Der er dog for det allermeste en løsning på de fleste sygdomme som vore kære kan komme ud for.

Jeg er først og fremmest guitarspiller

Jeg er først og fremmest guitarspiller, violinspiller, sanger, men har de senere år foretaget en hel del kirurgiske indgreb på alskens uheldige spader af alle kvaliteter der med utroligt få undtagelser alle er er endt med lykkelig udgang og tilfredse brugere. Nu begynder spaderne bare at komme til mig lidt hurtigere end normalt. Og jeg kan ikke nænne at sælge ud……det er dog sket….. man får jo få tilbud man ikke kan sige nej til…….

Hvorfor valgte du at spille musik i tidernes morgen?

Jeg blev sendt til klaverspil som 10 årig og fik da et år der med teori og fingersætning. Ærgerligt nok opgav jeg og hoppede fra og blev ikke hængende. Som 14 årig lærte en god historie og sanglærer mig C, F og G og så var jeg igang. Michael Row your boat ashore og andre spirituals som jeg nød at få til at swinge som ind i helvede….
Som 14 årig lærte en god historie

Kort tid efter var det Dylan og de enklere af Velvet Underground numrene og verden åbnede sig bogstavelig talt pludselig for mig. Det var en helt ny følelse…

Guitar 1

Min første rigtige guitar. Fra nov 67. Oprindeligt Cream med Bigsby. Bigsbyet var noget lort. Har haft en Gibson Gold humbucker i mellemposition og swich modification er lavet af Mørch. Den er jeg vokset sammen med….

Sunburst Squire krop

Strat noname hals med hoved formet efter min 67 Tele. Slight V shape gav den lidt mindre flad radius fornemmelse på gribebrædtet, Lækker og under 4cm tyk. Wilkinsons. Her er byggesættet. Scratchplate og potter fra Akustiken…..

SUNBURST SQUIRE KROP

Hvorfor valgte du at spille guitar frem for andre instrumenter?

Guitaren var tidens instrument og til at få fat i. Jeg spiller i dag alle rockens standard instrumenter inkl. Violin /mandolin men guitaren er mit absolutte hovedinstrument…..

Hvad slags musik hører du?

Jeg har altid været tiltrukket af alt hvad der kom fra San Fransisco. CrosbyStillsNash&Young, Grateful Dead, og hippiemusikken derfra. Senere Steely Dan, Cooder, Little Feat….

Nævn 5 bands du hører ofte

Jeg opsøger ikke så meget længere. Der er ikke sket meget siden 70’erne. Efter den tid er resten kopier af allerede afdækkede områder. Rap er nok nyt men har nu heller ikke ændret sig meget i de sidste 20-30 år… Men, hvis jeg kun må nævne 5…? Er det dem der skal med på den øde ø?

Jeg spiller mest selv og konen har P4 kørende hele dagen

Van Morrison, Dylan, Little Feat, Dire Straits, Doobie Brothers. Men det er slet ikke nok. Jeg spiller mest selv og konen har P4 kørende hele dagen.

Det dækker mit behov, og er man blevet bombarderet med rock musik i et helt liv, er det befriende når sønnerne fyrer noget af man ikke har hør før, eller længe, eller har digitaliseret nogle af min fars gamle klassiske plader, som de selvfølgelig (og heldigvis) har raget til sig for længe siden…..

Hvad slags musik spiller du?

Jeg underholder professionelt med et lile halvt hundrede sange og melodier af egen avl i americana, country / blues / og bluegrass + 100 til 120 personligt udvalgte covers jeg kan holde ud, samt en afdeling med Swing /dansk /keltisk/ amerikansk folk på violin…..

Hvem er dine guitar helte?

Tror det var The world of John Mayall med Eric Clapton der var begyndelsen
Tror det var The world of John Mayall med Eric Clapton der var begyndelsen, siden kom Jerry Garcia og Steeve Miller, Lovell George, Jeff Skunk Baxter, Mark Knopfler, Ry Cooder men Jerry Donahue satte mig alvorligt igang med pedal steel guitar imitation allerede i 1974 som jeg siden har udviklet på og justeret til mit brug. Jeg nåede endda at opleve at spille et par tourneer med ham i nullerne og Knopfler stilen stjal jeg hvad jeg kunne af, af en fingerfærdig kollega allerede et par år før vi hørte Sultans of Swing første gang. Ud over det er jeg en ivrig bluegrass crosspicker med hvad det indebærer af helte..

Hvorfor samler du på guitarer?

Ikke fordi jeg flyder i spader. Men efter jeg, for at afslutte en pinlig gæld, solgte en 8k 66 Telecaster for 5k, har jeg vist ikke skilt mig af med nogen, og svor jeg aldrig ville gøre den samme fejltagelse…..

Gibson Les Paul Heritage 80 Elite

Sublim tone hvordan man end skruer. Fantastisk studieguitar. Ren Los Angeles. Bor nu hos min søn. Da jeg bad om at ha den lidt selv i et par år viste det sig sidenhen at han ikke havde skrevet en sang i hele perioden. Sagde han i hvert fald. Så han fik den tilbage. Men jeg forliger mig heller ikke 100 % med den ergonomisk og vægten er ….

GIBSON LES PAUL HERITAGE 80 ELITE

76 Rockson Stratocaster

Når man åbner en spade man har pruttet fra 300 ned på 275,- og opdager den er fra ’76 og aldrig har spillet, for dens setup er helt i skoven, og den har for 999,- Gotoh Locking Tuners monteret…. Denneher blev rigtig lækker efter skærmning, en planing af gribebrædtet og båndene på igen……. let og tynd krop. Kan være behageligt…i sofaen….

76 ROCKSON STRATOCASTER

Hvor finder du dine guitarer?

De dage hvor jeg går i butikker og leder er ovre
De dage hvor jeg går i butikker og leder er ovre. De fleste var der pludselig og jeg måtte bare ha dem. Jeg har nu det jeg skal ha til professionelt brug. Nu samler jeg kun på det der kommer forbi af sig selv og ikke gør alvorlige indhug i økonomien. Derfor er det mest kopier og enten umulige og uspilbare eksemplarer der af samme grund aldrig er blevet spillet på.
FB siden Danske Guitarister eller Brugte Musikinstrumenter
Jeg er daglig inde på FB siden Danske Guitarister eller Brugte Musikinstrumenter og slår til hvis jeg kan lide en hals, en krop, eller en ydmygende billig spade der ser “rigtig” ud… Jeg har dog måttet rive mig i foret og gå i banken da jeg i 2016 trodsede min fornuft og gav mig til at undersøge hvad Akustikken havde i sortimentet i den tunge ende. Indtil da havde jeg kun vovet Sigma modellerne…. Men det har jeg ikke fortrudt…

Hvad vægter du ved en guitar når du søger efter ny guitar?

En guitar er en arbejdsplads
En guitar er en arbejdsplads. Et genstand man kan opholde sig længe sammen med. Derfor ergonomien uhyre vigtig. Da jeg holder mig til stratter og Tele’r er det udførelsen der afgør om der skal modificeres. Som regel er det halsprofilen jeg justerer og retter ellers halsens offset til kroppen og radius’en på gribebrædtet.
Har den været uspilbar er der jo frit spil og man ødelægger ingenting
Har den været uspilbar er der jo frit spil og man ødelægger ingenting. Det kan kun blive til det bedre…. Det er guddommeligt at stå med et jomfrueligt lækkert spillende eksemplar fra 78’ i totalt mint condition hvor man kun kan drømme om hvordan den vil lyde med et sæt fuldblods PU’er.

Gibson 335 S

Op ad trappe stod noget der lignede en Les paul Junior eller en Melody Maker med hovedet hængende i en skæv vinkel. En snedker med goe ideer havde da også prøvet at lime hovedet fast med et par gevindstænger boret godt ned i halsen og så masser af Araldit og plasticpadding……

GIBSON 335 S

I en bjælkehytte i nabobygden

Nu har jeg denneher! For nogle år siden boede vi en årrække i Sverige. I en bjælkehytte i nabobygden var jeg på besøg hos den lokale gedde guru i håb om han ville af med lidt tips om hvor de gode fiskesteder var I søen. 
Ret mange tips fik jeg dog ikke, for han var en ivrig guitarspiller og ganske fiks på fingrene i mange henseender, både hurtigere og smartere end mig, men der var lige bare det der med det rytmiske og diciplinen. Det var helt hen i vejret. Men hvad var det der?
Op ad trappe stod noget der lignede en Les paul 
Junior eller en Melody Maker med hovedet hængende i en skæv vinkel. En snedker med goe ideer havde da også prøvet at lime hovedet fast med et par gevindstænger boret godt ned i halsen og så masser af Araldit og plasticpadding. Problemet var bare at det ikke holdt. Trushrod’en havde i kampens hede været i vejen så den var blevet savet over. Jeg øjnede et Fronkensteen projekt. “Bring the dead back to life” og en deal kom på plads. 

Takket være Youtube tutorials

Takket være Youtube tutorials, Stewmac.com, en flaske Glenfarch Whisky og 30 timers hyggeligt samvær med save, file, lime, Truss rod, gribebrædt, bånd og lak står jeg nu med den hurtigste spade jeg har ejet, og en del erfaring udi hvad der egentlig kan lade sig gøre.
En 335S er ikke noget man ser, Faktisk vidste jeg i min snart 40 årige tid med spader ikke at den fandtes. En solid body “Lucille BB king model” af ES 335. Kom ud i starten af 80’erne….. Jeg har set 2 i mit liv og en afbildet på DG. Den må jo være sjælden. Og håbløst undervurderet….


Det gyldne snit…..

Hvordan har din personlige guitarsamling udviklet sig igennem årene?

65 stålstrengs tjekkisk krydsfinér cheap  (- )  =(afhændet)
68 Hoeffner archtop med 1 cutaway.  (-)
70 Hoeffner hollowbody LP shape      (-)
71 Fender Tele med bigsby fra nov. 67.       
77 Kuyiari Martin Dreadnought copy
78 Gibson Les Paul std Mini Humbucker  (-)
84 Gibson Les Paul Heritage 80 Elite. 
85 Session Stratocaster. (-)
87 66 Fender Telecaster (-)
90 82 Squire Stratocaster
94 94 Fender Stratocaster
94 66 Gibson LG1 acc
96 Takamine acc
98 Rickenbarker Hi String setup
12  Yamaha FG 740
13 Gibson 335S
13 Harmony LP shape (donation, monterede selv G&B Bender, nu i Lapsteel setup)
15 Squire Stratocaster (danske Guitarister)
16 Strat Partcaster (Squire krop, uidentificerbar strathals Tele shape hoved
16 Hamer Floyd Rose racer  
16 Martin 00028 Eric Clapton
17 Partcaster Strat (Hohner krop, Fender hals, Forskeli. håndviklede PU, m. Humbuck swich)
17 17.08.76 Rockson Stratocaster (Mint condition)
18 98 Falcon Telecaster  (Mint condition)

Hvilke guitar producenter er dine favoritter og hvorfor?

…..mine behov for både singlecoil og Humbuck
Havde jeg haft råd midt i 90’erne kunne jeg have udvidet mit repertoire med en lææækker PRS som sikkert havde skubbet til mine LA jazzrock funky drømme, men jeg er blevet ved Fender og Gibson som dækker mine behov for både singlecoil og Humbuck.  Jeg har mer end nok at øve mig på, holde ved lige og bygge videre på teknisk, til også at indleve mig i andre mærkers særkende og deres anvendelses områder…

Er der nogle bestemte trends indenfor guitaruniverset?

Der er jo hele heavy/shred genren som Ibanez o.l….
Der er mange trends men en Strat dækker det hele og er efter min mening den mest allround dækkende af alle. Der er jo hele heavy/shred genren som Ibanez o.l. som ikke tænder mig en skid. Lige som den Hamer voldspade jeg fik doneret af en gammel ven inden han døde, som man kan vride sygt meget på uden at den taber stemning. Det er imponerende men lyden i den siger mig ikke noget. Den skal bare kunne lave overdrive….

Hvordan har internettet påvirket din guitar samling?

Internettet har sådan set sat mig igang med at samle. Før i tiden gik jeg i en butik for at hygge chille ud og snakke og blev forelsket i noget jeg havde brug for….

Fender Stratocaster

Købt i San Fransisco af en ven i ca 94. Min arbejdshest. Bestykket med et sæt Seymor Duncan som jeg faktisk har fået af selveste Jerry Donahue….

FENDER STRATOCASTER 1994

Partcaster Stratele

Sunburst Squire krop, Strat noname hals med hoved formet efter min 67 Tele. Slight V shape, gav den lidt mindre flad radius fornemmelse på gribebrædtet. Lækker og under 4cm tyk. Wilkinsons…

PARTCASTER STRATELE

Hvilke steder kan du anbefale andre med samme interesse at kigge efter guitarer?

Man kan aldrig “kigge” for længe på en guitar før man køber den
Man kan aldrig “kigge” for længe på en guitar før man køber den. Man skal altså forhåbentlig tilbringe rigtig meget tid sammen med den, og som jeg altid siger, enhver guitar har mindst 10 sange i sig. Der kan jeg så selv ikke helt følge helt med længere. Men langt de fleste uheldige kommer med en guitar de ikke har tjekket nok igennem, De er kommet ud af handelen med en for dårlig garanti for at den faktisk kan komme til at fungere i lang tid og med usselt manglende service fra den de køber den af. De bliver røvrendt simpelthen. Det kræver erfaring frem for alt at kunne forudse eventuelle skjulte misforhold og det er som med kvinder. Man skal være lidt heldig for at en pludselig forelskelse får en lykkelig udgang.

En god butik hvor man må “hygge” sig så længe man vil…..

Derfor er en god butik hvor man må “hygge” sig så længe man vil, hvor gæstfriheden er stor, og man som kunde bliver genkendt og taget alvorligt og også kan få tips og blive klogere. De butikker bliver sjældnere og man har selv et ansvar for at de bliver holdt i live…..
Rent teknisk burde man få lov til at tjekke truss rod
Rent teknisk burde man få lov til at tjekke truss rod, binder den? Virker den overhovedet. Stemmer den i mensuren og er der plads til begge sider af broens justerings slæder…. man kigger ned langs halsen og hvis båndene går i bakkedal skal det jo kunne afspejle sig alvorligt i prisen, medmindre vi snakker om et stykke vintage der bare skal hænge på væggen som et trofæ….. 
Spiller den så englene synger
Men igen…. Spiller den så englene synger allerede inden du sætter stikket i og tænder for forstærkeren og der er sex i luften både fysisk og psykisk, så er det jo bare kigge realistisk på sin sociale status, tænke på sin kvinde, børnene, billånet, husets tilstandsrapport osv. inden man springer ud i sit næste forhold…..

Hvad slags forstærker bruger du?

Nu bevæger vi os ind i religionens turbulente hjørne. 
Nu bevæger vi os ind i religionens turbulente hjørne.  Men jeg er til “both kinds” alt efter forholdene. Nogle er fundamentalt til rør og andre mere “liberale”. Vi der sidder meget i studiet med familiemedlemmer omkring os vil nok alle på et tidspunkt hælde til en modellerings enhed, og der er jeg også endt efter at have boet 8 år i en lejlighed i Aarhus. Da jeg skiftede system på min violin valgte jeg en guitar processor Boss ME33 da her var der en eq der kunne tage ved.
Mit daværende Barcus Berry
Mit daværende Barcus Berry manglede “krop” og her fik nok og mere til. Derfor har jeg skruet meget i maskiner og er fuldt fortrolig med eq’ens fordele og faldgruber. Men jeg er også kommet frem til at en processor har nogle features som man skal købe sig hulens fattig i pedaler for at opnå, og have en kvadratmeter med pedaler foran sig, for at få mulighed for at bruge. Til gengæld mister man lidt rør comp dynamik og lidt punch i maveregionen. Men da man i et gennemproduceret mix altid vil komprimere lige netop de fordele væk ude i pa’et og i studiemixet er man lige vidt.

Fender Twin og min Mesa Son of Boogie….

Derfor… nu står min Fender Twin og min Mesa Son of Boogie for det meste i min søns øvelokale og min Mesaboogie mk3 og min mest brugte 60w Music Man 410 med rørpreamp står herhjemme og bliver rørt ved lejlighed så de ikke støver helt til. 
Da jeg nu overvejende er soloartist med økologisk nær producerede backtracks
Da jeg nu overvejende er soloartist med økologisk nær producerede backtracks er det meget nemmere at få en Boss GT-8 til at ligge lækkert i et PA mix end en opmiked MM410 med alle de akustiske vildfarne reflektioner der følger med. Den vil iøvrigt aldrig komme op på et ordentligt arbejds lydniveau og det er i og for sig det største problem…. Der er volume pedalen i processeren en meget bedre formidler af det til en hver tid valgte drive……..
Det punch man mister i rør forstærkeren forsvinder når den skal glide ind i mixet, og man er lige vidt.

Squire Stratocaster ca 82

Med fræk mellemtone i PU’erne, ikke så megen output men go til crunch. Har lidt genstridig truss rod. Derfor er den til det den er bedst til: En go Lovell George comp crunchy slide….

SQUIRE STRATOCASTER CA 82

Squire Stratocaster

Kina model, en plov + forstærker. 100 % reelt køb (Danske Guitarister), problemfri opsætning og spilbar med ret få men ret grove justeringer. Havde megatyk hals derfor gav jeg den en markant V shape i halsprofilen og det er faktisk sjovt. (Jeg har aldrig glemt Billy Cross’ 63 Strat.)  Har brugt den på et par gigs og den fungerer udmærket, blot er man en smule mere træt i slutningen af sidste sæt. Men det kan også være de lettere kønsløse PU’ere der forvrænger lidt mer end de klinger. Elsker dens proportioner….

SQUIRE STRATOCASTER

Hvilke pedaler / effekter benytter du?

Pedaboard
Pedaboard som følger: Guitar-Boss comp cs3- Carl Martin HDB – Carl Martin Plexitone – Boss digital delay – volumepedal -TC electronic chorus/flanger – amp
Modelling setup
Modelling setup: Boss comp cs3 – Boss GT-8 – mixer (GT -8’ eren har mange comp muligheder og rummer også en cs3 men ingen af dem gør det som pedalen, derfor må den med i dette setup.

Hvis der er nogen derude der drømmer om at blive guitarsamler som dig, hvad er dit råd så til dem?

Jeg tror hvis man bliver guitarsamler så sker det umærkeligt, og man står lige pludseligt med et hav af spader omkring sig, og ved ikke hvad der ramte een. 
Det er ikke noget jeg vil tro man drømmer om
Det er ikke noget jeg vil tro man drømmer om, inden man er i det og må erkende sin sygdom overfor konen og børnene, når de grædende står og spørger hvorfor du ikke har købt den nye Golf, ligesom den naboen lige har kørt ind i sin garage.

Hohner/Fender Stratocaster

Fik fat i en kasseret Fender Hals. Efter sigende en ombytning. Var for skæv. Den har en lille bule over bånd 12 – 16 men det kan let slibes væk. Har et par håndviklede pickups og tele  PU’er. Et bytte objekt for en rekonstruktion af et manglende hoved på en Japser Les Paul….

HOHNER/FENDER STRATOCASTER

Falcon Telecaster

De var fremme omkring slut 90. Efter hvad jeg kan læse mig frem til, indisk producerede. 500,- og et par hundrede til benzin. Jeg måtte eje den. Den har aldrig spillet. En stemmeskrue var knækket…. Vejer en krig. Har derfor er stenhårdt twang og kæmpelang sustain. Det hjalp med en Seymor D på Bridgepickuppen og det blir spændende hvordan den arter sig med en ordentlig neck PU. Snorlige hals og rimeligt præcist båndarbejde og derfor kan action blive lavere end jeg behøver ha den. Den mudrer dog lidt og jeg spekulerer om en crowning af båndende kan hjælpe på det….. Er det nørdet nok det her??

FALCON TELECASTER

Gibson LG 1 ’66 Akustisk

Fandt den i Svendborg hos en socialrådgiver der havde arvet den af en junkie og lokkede den fra hende mod en ny nylonstrenget jeg gik ned i en butik og købte Den kostede 13k at fixe da den var bombet helt tilbage og sikkert havde gjort turen til Nepal tre gange tilbage i de tidlige 70’ere. Et årti senere røg jeg på hospitalet i tre dage med en infektion under et svensk visit i en hedebølge i nullerne og min lille perle tilbragte tre dage i bilen. Den måtte ha en total reset og et nyt dæk heldigvis dækket af forsikringen. Somme tider gør man noget der ikke kan betale sig. Sommetider er der ikke andet man kan gøre…..

GIBSON LG 1 '66

Martin 00028 EC

Man må eje en Martin en gang i sit liv. Hvis man som jeg spiller Bluegrass med passion kan man ikke nøjes med det næstbedste. Har aldrig pint mig med at gå ind i en butik og leget med det man ikke havde råd til. Altid holdt mig til Sigma for så kom man ikke galt afsted. Men hvorfor egentlig? Den dag sagde jeg “What the Heck!”Man kan låne… Men det her er en workhorse og svigter aldrig og hæver lige niveauet med den sidste tiendedel sekund.

MARTIN 00028 EC

Yamaha SF740 SFM

Yamahaen her en rigtig studie spade som klinger fast og klokkerent gennem alle akkorder. Blev forelsket i den i en musikbutik i Dalarne omkring 2012. Ikke helt uden at skelne til dens udseende og form men den står bare så rent i akkorderne. Det er en lille folk guitar uden den store bund og kan være lidt skraldrende og hård i tonen men den tåler 13-56 sættet uden at kny. Det bas der mangler får man i mic placeringen. Den klarede sig faktisk forbløffende i en blindtest mod en tæskelækker håndbygget Larrivé

Den er så smuk og perlemoren chancerer vidunderligt lige der hvor sunbursten går over i det røde og blir helt tredimensionel….Mums!


YAMAHA SF740 SFM

Harmony LP

Det lidt mere kuriøse…..

Foræring. Umuligt projekt. kompliceret revne i halsen der dog ikke påvirker spilbarheden. Men den spiller næsten som en pedal steel med lidt god vilje. Kræver lidt mere TLC for at komme med på scenen….


HARMONY LP

i øvelokalet

 Her står golfen. 35 år siden og man er ikke blevet klogere. Har det hele endnu. Klaveret er dog solgt……
I ØVELOKALET

Er der noget du gerne vil fortælle læserne af Guitarsamleren? Eventuelle ideer eller tanker du gerne vil dele, vi ikke har fået spurgt dig om?

Er der noget du gerne vil fortælle læserne af Guitarsamleren? Eventuelle ideer eller tanker du gerne vil dele, vi ikke har fået spurgt dig om?
Det skulle være at jeg nu to gange har set en person på FB siden Danske Guitarister uden held forsøge at sælge en Gibson Le Paul double cutaway og staklen endte helt nede på 3500,- inden opslaget forsvandt…
Sker det igen og jeg ikke finder pengene, slår jeg mig selv over fingrene eller et værre sted. Den må jeg bare ha. Jeg kan ikke finde mig nogen mere nøgen og vibrant guitar med alt hvad det indebærer. Det behøver ikke altid være let at spille. Stratterne er de mest tilgivende, og denne her er som at køre Morgan på en markvej…..